Startsida

Förstasidan

Senaste nytt i Grönköping med omnejd!

Månadens profil
Gurli Pettersson
Manikurist m. m.

Mårten Sjökvist  Borgmästare

Gurli Pettersson gjorde entré i Grönköping som manikurist på besök från Stockholm. Det uppgavs, att hon också hade varit vid teatern (det Linderska sällskapet) som balettdansös. Trots denna smått äventyrliga bakgrund utvidgade hon snart sin verksamhet till att bli parktant och t.o.m. lärarinna i söndagsskolan.

Fortfarande är hon dock hon stadens ledande kosmiska (sminkkunniga) institution och har även medverkat i radio med programmet ”Hur får man charme”, vilket fick avlyssnas enbart av kvinnor.

Charme är det ord som Gurli finner vara mest välljudande och smeksammast för örat. Charme är kvinnans själva kvinta essencia, kvinnokönets främsta estetiska predikativ som kan leda till så mycket lycka. Det enda ord som kan konkurrera är ”grace”. Den mest kända skönhetscreme som hon har framställt är "Charme Convulsive Brunhilde", vilken flitigt används av stadens damer.

Hälsomedveten!
Men Gurli är inte enbart intresserad av skönhet, nej, hon sätter också hälsan i högsätet! Hon vet, att hennes i tonåren aningen feta hy berodde på för mycket A-vitamin, vilken överkonsumerades i den mycket burgna familj hon kommer ifrån. Oregelbundna verb i skolan gav upphov till finnar.

Gurli har ett nära samarbete med stadsläkaren August Tertius Salvén. Denne skickar henne de patienter som han finner ha behov av ansiktsförsköning. Gurli skickar till stadsläkaren de patienter som det inte finns något att göra åt, så att de kan få nervmedel och hypnotisering.

Gurli tar regelbundet sina hälsostyrkande kneippturer i Södra Parken, d.v.s. hon går barfota i det våta gräset. Det var vid en av de första kneippningarna för året som hon dessvärre en gång ådrog sig förkylning och heshet. Hon valde att bota den med den franska suggestionsmetoden, utvecklad av herr Coué, en metod hon hade lärt sig broschyrledes. Sedan hon någon timme regelbundet med hög stämma framför spegeln upprepat: ”Jag är inte hes, visst inte”, visade det sig att hennes åkomma var mycket värre än hon hade befarat. När hon samma kväll skulle föreläsa på Röda Kvarn om Coué-metoden, kunde hon endast få fram en svag viskning och en liten handrörelse.


Kulturell!
Gurli har även engagerat sig i kulturens värld och förnyat de traditionella sånger som brukas vid julgransplundringen på Stora Torget. I leken ”Så går vi runt ett enebärssnår” har hon bland annat bytt ut hängandet av tvätt mot rullning av överkroppen för att visualisera en torktumlare.

Bland hennes populära ägglekar runt påsk finns Gömma ägget, Svarte Peter eller Peterzohn samt Ägg a la Dante då en person gömmer ett ägg i fickan, ärmen eller i frisyren, varpå de andra skall leta upp det medelst känningar och klämningar.

Bloggar!
Gurli står som författare till barnteaterpjäsen Wanja Bonusdotter som hade premiär på Godtemplarlogen. Samstämmiga röster hävdar att det är ett storslaget epos med utsikter till odödlighet.

Sedan några år har hon en s.k. blogg (dagbok å nätet) under namnet Brunettbettan som visar hur hon handlar, äter glass på Engla Sjödins Bag- & Conditori och småpratar med stadens invånare. Det väckte förstämning, när det uppdagades, att det nagellack hon ”gillade” och rekommenderade var en gåva från Varuskrapans kosmiska avdelning för att öka försäljningen.

Redaktion

Prenumerera
helår, halvår, gåva...

Lösnummer
ÅterförsäljareOm Grönköping och dess invånare.

Grönköpings historia
Vilka bor i Grönköping?
Förkortningar som används i spalterna
Beställ boken Vem är vem i Grönköping?

Transpiranto –Grönköpings världsspråk
Om transpiranto
Transpirantoregister
Transpirantoteket
Beställ transpirantoskiva

Annonser
annonsera i Grönköpings Veckoblad!

Dela med dig av Dina bildskatter!
GV tar gärna emot gamla fotografier som kan komplettera vårt bildarkiv. Ange om Du vill ha tillbaka bilderna efter inscanning
ulf@lindco.se

Pressklipp och texter
GV tar gärna emot pressklipp för spalten Pressgrannar. Även textbidrag är välkomna, dock utan löfte om publicering.
ulf@lindco.se

GDPR
Skydd för personuppgifter

Länkar

Här hittar Du GV:s länksamling

gronkoping.nu

Grönköpings Veckoblad. Mer kontaktinformation.