gronkoping.nu

Förstasidan

Senaste nytt i Grönköping med omnejd!

Pressmeddelanden
Grönköpings Veckoblad nr 6 2016

Bör regeringar ombildas eller ej, frågar GV:s ledare med anledning av den nyligen företagna ommöbleringen i regeringen. Goda skäl talar för att statsråden bör sitta kvar så länge som möjligt, så länge som de inte direkt gör bort sig, men ibland kan det bli nödvändigt med förändringar. Den utveckling å ministersidan som just ägt rum visar att ingen regering för närvarande kan ses som helt obildbar, konstaterar GV.

Skall torven i Brylunda mosse brytas eller stanna kvar i marken? Se där den ödesfråga som nu hänger över Grönköpingspolitiken lik ett osäkrat Damoklessvärd! Det lutar åt folkomröstning, med stadsrådet Joel Erikssons (S)
linje 2 som lämplig kompromiss: en del torv bryts, och sedan avvecklas verksamheten, om man inte behöver mer torv.

Mastbrott!
Grönköpingsborna blev utan TV, sedan masterna på Gökmassivet  kapats av. Lyckligtvis rörde det sig inte om något sabotage – ynglingarna Emil Ruda och Emanuel Björnberg hade bara klättrat upp i masterna för att njuta av utsikten. Den såg som Emil råkade tappa på platsen återlämnades.

Grönköping kommer sannolikt att få ett världsarv, nämligen kungastatyn på Stora torget som på senare tid börjat luta precis som det berömda tornet i Pisa. Stadsarkitekten Glas tycker att lutningen tillför något positivt till torget, och turistchefen, reservlöjtnant Napoleon Johnsson, väntar fler turister än någonsin.

Fjällkor!
Fjällkorna Suli och Telma kommer i sommar att beta på Gökmassivet och leverera mjölk till konferenscentret. Konferensvärdinnan Agneta Palmodin (27) mjölkar, och Göksmör, Gökost och äkta filbunke utlovas.

På Brylunda svineri kan gårdsbutiken erbjuda både mat och dryck, nämligen godsägare Bryléns egna skinkor och korvar och förre förrädaren Peterzohns hemtillverkade årgångsviner.

Latinet allt dödare!
Det fåtal studenter som läser latin vid Läspehögskolan gör sig skyldiga till många felöversättningar. T.ex. översätter man ”carpe diem” med ”fånga karpen” och ”nota bene” med ”notan, tack!” Rektor Hagwald är dock inte bekymrad:

  • Jag har inget latin i min folkskollärarexamen, och det har ju gått väldigt bra för mig ändå, påpekar den aktade pedagogen.

Traktens främste fotbollsspelare Sven-Nathan ”Snathan” Grönstedt blev, trots sina eventuella isländska anor, inte uttagen till Islands EM-lag, men han kommer i stället att kommentera Islands matcher i lokalteve.

Barnporr!
Bibliotekarien Lillemor Puntén råder oss att rensa i bokhyllan i sommarstugan, där olämpliga barn- och ungdomsböcker kan ha blivit stående, t.ex. den barnpornografiska ”Tant Brun, tant Grön och tant Gredelin”, den rasifierande Robinson Crusoe eller den våldsglorifierande ”De tre musketörerna”.

År 1916 kom manikyristen Gurli Pettersson till Grönköping för att introducera denna nya form av skönhetsvård i staden, vilket uppmärksammas med faksimil
av originalartiklar ur julinumret 1916.



Redaktion

Prenumerera
helår, halvår, gåva...

Lösnummer
Återförsäljare



Om Grönköping och dess invånare.

Grönköpings historia
Vilka bor i Grönköping?
Förkortningar som används i spalterna
Beställ boken Vem är vem i Grönköping?

Transpiranto –Grönköpings världsspråk
Om transpiranto
Transpirantoregister
Transpirantoteket
Beställ transpirantoskiva

Annonser
annonsera i Grönköpings Veckoblad!

Dela med dig av Dina bildskatter!
GV tar gärna emot gamla fotografier som kan komplettera vårt bildarkiv. Ange om Du vill ha tillbaka bilderna efter inscanning
ulf@lindco.se

Pressklipp och texter
GV tar gärna emot pressklipp för spalten Pressgrannar. Även textbidrag är välkomna, dock utan löfte om publicering.
ulf@lindco.se

GDPR
Skydd för personuppgifter

Länkar

Här hittar Du GV:s länksamling

gronkoping.nu

Grönköpings Veckoblad. Mer kontaktinformation